Ладіслав Тракал: повернення через століття

0
478

В колекції Лебединського художнього музею ім. Б.К. Руднєва зберігається два невеличкі графічні портрети засновника та першого  директора  музею Бориса Кузьмича Руднєва  (1879 —1944) у виконанні  художника Ладіслава Йосиповича  Тракала (1873 — 1951). Музею ці роботи подаровані Аллою Борисівною Руднєвою (1927—2004) – донькою Бориса Кузьмича ще у червні 1994 року.

Це олівцеві роботи, де в профіль та анфас зображений молодий чоловік з коротким волоссям, борідкою та вусами. Твори написані у 1903 році, ймовірно після виставки старожитностей на ХІІ Археологічному з’їзді  в Харкові (1902), де Руднєв і Тракал зустрічались, і можливо, були залучені до підготовки самої виставки та випуску «Альбому виставки ХІІ Археологічного з’їзду в місті Харкові» (1903). Оскільки на обох творах збереглися авторські написи: «Руднєву на пам’ять про виставку» та «Борису Руднєву на пам’ять від колеги».

Дотепер про художника було дуже мало відомостей, загальнодоступна інформація про нього була вкрай незначною, а його картини майже не представлені в музейних збірках. Та завдяки зусиллям дослідника й колекціонера Якова Скульського, було відновлено етапи творчого і життєвого шляху Ладіслава Тракала. У жовтні 2020 року, в Харкові відкрилася  виставка робіт художника «Повернення через сто років, Ладіслав Тракал — Художник і педагог».

Також відбулася презентація наукового дослідження Я.М.Скульського — «Ладіслав Тракал — Художник і педагог». Виявилось, що Ладіслав Тракал – талановитий український і чеський живописець, графік, дизайнер, педагог, ілюстратор, який отримав художню освіту в Празькій художньо-промисловій академії.

Творчість Тракала є важливою складовою харківського культурного та художнього життя кінця ХІХ — початку ХХ століття, його методи навчання лягли в основу формування художньої освіти в Харкові та Україні.

Переїхавши у 1897 році з родиною в Харків, художник виконував замовлення на декоративні розписи, писав портрети і пейзажі.

З 1898 року став викладачем Художньо-ремісничої навчальної майстерні Декоративного живопису ім. Бородаївського (з 1909 був її директором). Викладав живопис і композицію, історію і моделювання орнаменту, історію стилю.

 Художник надавав перевагу стилю модерн і символізм, які в ті роки ще не були надто популярними в Україні, саме  завдяки Ладіславу Тракалу ці стилі прийшли до Харкова. Митець навчив цілу плеяду всесвітньо відомих художників – таких, як Василь Єрмілов, Борис Косарев, Вацлав Фіала та інших.

Ладіслав Йосипович активно виступав на різноманітних виставках «Гуртка місцевих художників», брав участь у створенні «Товариства харківських художників». 

Та після приходу до влади більшовиків (1917), культурне життя Харкова стало занепадати, що й змусило художника разом з дружиною у 1921 році виїхати в Прагу, де він продовжував викладацьку, реставраційну і творчу роботу.

Могила Тракала Л.Й. у Празі (Чехія)

В 1939-1945, під час німецької окупації, залишався в Празі. Після смерті сина у 1943 році, творча діяльність Ладіслава Тракала практично зупинилась. Помер він в один день з дружиною 1 червня 1951 року, обоє поховані на Ольшанському цвинтарі в одній могилі з сином.

Алла Подвезько, старший науковий співробітник ЛМХМ

______________________________________________________________

Підтримати Лебединський міський художній музей можна:

– через сервіс міжнародної електронної платіжної системи PayPal – lebedyn.com.ua@gmail.com  

– та краудфандинговий майданчик PATREON – https://www.patreon.com/LebedynArtMuseum

Будемо надзвичайно вдячні, навіть за найменшу допомогу!

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут