Разом зробили добру справу

0
437

Сьогодні, 4 серпня 2022 року в Лебедині поновили знак відомому живописцю, педагогу та одному із засновників Української Академії мистецтв – Федору Григоровичу Кричевському (1879-1947). Знак був встановлений біля будинку, де народився великий живописець (вул. Миколаївська, 10) у 142-й день народження митця (22 травня 2021 року).

Виготовив знак лебединський майстер Сергій Буката (засновник сімейного підприємства «БУК»), що також є автором знаків в інших мистецьких локаціях – «Урочище Бурлюк» (місце народження Давида Бурлюка, Рябушківський старостинський округ) та знаку Василю Кричевському в селі Верхня Сироватка.

 

Основна домінанта знаку – літера «К» від прізвища «Кричевський», що підтримує дві пластини-крила із написом «Федір Кричевський». Над центральною опорою, у круглому медальйоні – символ Української Академії мистецтв, одним із засновників якої та першим ректором був Федір Кричевський. Третя точка опори виконана у вигляді лавки на якій турист або подорожній зможе відпочити. Надземна частина знаку виконана із дубу, всі кріплення та підземні елементи – із сталі.

 

За більш, ніж рік після відкриття, пам’ятний знак потребував деяких профілактичних робіт. Зокрема, фарбування, покриття знаку захисним лаком та елементарного прибирання території. Ці роботи виконали працівники художнього музею разом із Сергієм Букатою – автором знаку.

В художньому музеї впевнені, що подібні мистецькі локації, як зокрема «Федорів ріг» (місце народження Федора Кричевського), «Урочище Бурлюк» (місце народження Давида Бурлюка) спонукають нас не тільки до знайомства із мистецтвом видатних лебединських земляків, а й знов згадати та переосмислити, вже на тлі викликів сьогодення, сторінки нашої історії. Місія творчих особистостей – об’єднувати людей через живопис, поезію, музику, знаходити виразні образи, творчу мову, зрозумілі та близькі кожному з нас. До того ж, це додаткова туристична магнітизація Лебединської громади, яку колись лебединці навчаться використовувати.

 

В художньому музеї щиро дякують Сергію Букаті за допомогу у поновленні знаку та радіють іншій меценатській допомозі лебединського майстра.

 

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут