Сумська «Ніч музеїв»: Причал Одіссея

0
392

Важлива подія відбулася в культурно-просвітницькому житті міста Суми – відкриття музею «Причал Одіссея». Музей розташований в історичному центрі міста – на вулиці Воскресенській, неподалік головних архітектурних об’єктів та історичної спадщини міста.

Хоча, офіційно музей був відкритий ще 17 травня 2022 року, проте презентований широкій публіці – 21 травня 2022, під час сумського фестивалю «Ніч музеїв», який не був скасований, навіть не дивлячись на повномасштабну війну росії проти України.

За словами організатора музею «Причал Одіссея» Сергія Гуцана, «в цьому є певний символізм. Адже майже всі музеї Сумщини були створені у важкі для України роки – 1918, 1919, 1920, і тепер 2022… та не дивлячись на це, вони несуть світло і добру енергетику, чого так часто не вистачає у повсякденному житті».

21 травня 2022 року, знайомству з музеєм передувала презентація виставки фоторобіт сумського товариства «Друзі Дагера» у музейному дворику, та створення муралу Григорія Сковороди… а далі – перша (якщо не брати до уваги тестові) екскурсія по музею «Причал Одіссея», яку гостинно провів сам Сергій Гуцан.

Експозиція музею розташувалася у 5 чудових залах, оформлених у провінційному стилі початку ХХ століття, та Світлиці Григорія Сковороди (звідси і мурал у музейному дворику), названу так на знак солідарності проти знищення музею Григорія Сковороди під Харковом. Експозиція музею має мистецько-краєзнавчий характер та дозволяє познайомитися із історією Сумщини від скіфських часів та ранньослов’янського періоду, і аж до початку ХХ століття.

Ще одним сюрпризом для гостей музею стало відкриття мистецької виставки «Два Леонтії. Різні світи», що присвячена творчості Леонтія Вішталя (1914-2005) та Леонтія Костура (нар. 1947). Презентована виставка у Світлиці Григорія Сковороди.

«Причал Одіссея» – неймовірний музей. Хоча б тому, що кожен експонат можна взяти і потримати у руках, вдягнути на себе шолом або реконструйований скіфський чи слов’янський одяг, взяти меч, щит або, навіть кайдани часів Київської Русі, й відчути енергетику кожного предмету, його тепло, фактуру… і звісно, дізнатися його історію, яка часто пов’язана з Сумщиною.

В музеї можна провести цілісінький день, і навіть цього не вистачить, щоб познайомитися із його експонатами та неймовірними розповідями від Сергія Гуцана. Перевірено з власного досвіду. Тож, рекомендую кожному.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут