Микола Кричевський об’єднав українські музеї

0
1974

26 вересня 2018 року в Музеї мистецької родини Кричевських Національного музею заповідника українського гончарства в Опішному (Полтавська область) відкрилася виставка «Микола Кричевський: у координатах часу й мистецтва», що об’єднала більше 50 робіт видатного художника із різних музеїв України.

Зокрема, одразу 15 живописних і графічних творів Миколи Кричевського представляють колекцію Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва. Свої роботи також представили Сумський обласний художній музей імені Никанора Онацького та Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського.

– Ліричні картини, створені Миколою Кричевським, проведуть вас вулицями зимового Парижа, замилують гористими пейзажами Франції, краєвидами Венеції, Мадрида, Нью-Йорка, запрошуючи всіх поринути в яскравий та потужний світ мистецтва, – говорять організатори виставки.

Кричевський Микола “Венеція”, 1952
(ця робота і далі – із колекції ЛМХМ ім. Б.К. Руднєва)

Кричевський Микола “Захід сонця на Сені”, 1948

Виставка присвячена 120-річчю від дня народження відомого митця і триватиме до середини грудня 2018 року.

Кричевський Микола “Церква”, 1931

Кричевський Микола “Старі баржі”, 1949
(із колекції Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва)

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Микола Васильович Кричевський (24 листопада 1898, Харків – 11 вересня 1961, Париж) – український живописець, графік, театральний художник. Старший син відомого українського художника і архітектора Василя Григоровича Кричевського, племінник знаменитого живописця Федора Григоровича Кричевського.

Загальну освіту Микола отримав в Києві, живопису навчався у батька. Працював художником і актором в театрі М. Садовського, з яким восени 1919 виїхав в турне по Європі і залишився за кордоном. У 1928 році в Празі закінчив художню промислово-декоративну школу, також навчався в Українській студії пластичного мистецтва. У 1929 році переїхав до Парижа. Під час Другої світової війни добровольцем пішов на фронт як громадянин Франції; був нагороджений орденом Почесного легіону.

Микола Кричевський брав участь у виставках у Львові, Парижі, Варшаві, Празі, Брюсселі, Римі, Нью-Йорку і Монреалі. Створив 45 ілюстрацій пером і пензлем до французького перекладу «Тараса Бульби» М. Гоголя. У 1957-1961 писав за спогадами українські пейзажі. Прославився як аквареліст, майстер ліричного міського пейзажу (Париж, Венеція). Спадщина художника налічує близько 7 000 творів. 

Кричевський Микола “На Сені”, 1958

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут