Скіфська комора у Лебединському художньому музеї

0
371

12 лютого 2022 року у Лебединському міському художньому музеї імені Б.К.Руднєва презентували Скіфську комору. Сформована вона в рамках міжмузейного партнерства: між Лебединським художнім музеєм імені Б.К. Руднєва та Сумським приватним музеєм «Причал Одіссея» (засновник – Сергій Гуцан).

Скіфська комора стала своєрідним продовженням виставки «Нові-старі скіфи», що з 14 січня по 12 лютого 2022 року експонувалася у художньому музеї. До Скіфської комори увійшла уся археологічна частина цієї виставки – предмети матеріальної культури скіфської доби, що ілюструють історію скіфів, які мешкали в наших степах від середини VII до початку III століття до н.е. Зокрема, це фрагменти кінського спорядження, ритуальні предмети, посуд, ну і, звісно ж, — зброя. Всі предмети було цього дня передано у дар художньому музею від Сумського приватного музею «Причал Одіссея».

Причому, що особливо приємно – подаровані речі є дійсно унікальними: скіфське дзеркало (V-III ст. до н.е.), монети-дельфіни (VI ст. до н.е.), жіночі сережки та пряла (V-III ст. до н.е.), булавки, похідні серпи, ножі, кінські вудила, стріли та багато інших предметів.

Презентуючи «Скіфську комору», Сергій Гуцан зауважив, що такі речі повинні зберігатися у державних музеях, і процес їх передачі із приватних колекцій – крок у вірному напрямку. Тим більш, у майбутньому Сергій Іванович пообіцяв передати й інші цікаві предмети до Скіфської комори у Лебединському художньому музеї.

Слід відзначити, що створення такої «Скіфської комори» у Лебединському художньому музеї – це, в певній мірі, відновлення історичного формату музею, який у 1918 році був створений, як Державний художньо-історичний музей імені Т.Г.Шевченка, і до 1940-х – 1950-х у музеї знаходилися колекція вогнепальної та холодної зброї (XVI – XIX ст.), предмети половецької культури, ранньослов’янської культури, а також речі козацької доби, зокрема – «Полуботчишина сорочка».

Привітали створення «Скіфської комори» у художньому музеї Валентина Знаменщикова – завідуюча сектору туризму та інформаційної політики міського відділу культури, Сергій Венгеровський – вчитель історії Лебединського фахового педагогічного коледжу імені А.С. Макаренка, куратор музею народознавства, а також члени Сумського фототовариства «Друзі Дагера» й інші гості.

У художньому музеї щиро радіють створенню «Скіфської комори», яка відтепер є доступною для огляду усіх відвідувачів музею, й дякують Сергію Гуцану за справді меценатський подарунок.
 
Скіфи – це частина праісторії України, і вона є для нас дуже важливою!
 
Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ
 
Довідково: Сергій Гуцан – відомий український фотохудожник, член Національної спілки фотомайстрів України, мандрівник, колекціонер та меценат, засновник приватного музею «Причал Одіссея». Відомий своїми резонансними виставками: «Зустріч з Візантією», «Шовковий шлях», «МальтСи-ЛебУрБу» та інші. Фотороботи Сергія Гуцана – це дивовижний сплав вражень та емоцій від урбаністичної культури, історії та традицій. На своїх фотороботах автор намагається силою мистецтва затримати в часі «ту прекрасну мить», коли ще відчуваєш неповторну атмосферу місця.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут