Скіфська комора поповнюється новими експонатами

0
205

Створена на початку 2022 року «Скіфська комора» продовжує поповнюватися новими експонатами. Так, сьогодні до експозиції увійшла скіфська прив’язна сокира (ІІІ ст. до н. е.), яку 14 вересня 2022 року передав до Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва сумський художник та куратор Мережі арт-локацій – Костянтин Аленінський.

Скіфські сокири є примітними археологічними знахідками на території України. У наукових публікаціях археологів, які розкопували скіфські кургани, городища, поселення та житла, починаючи з ХІХ століття, описані різні зразки сокир. Зокрема, серед них і скіфська прив’язна сокира, перші згадки про яку відносяться до VI ст. до н.е. В залежності від призначення, такі сокири використовувалися як бойові або робочі. Відмінною ознакою бойових сокир була в тому, що в ній не передбачалося навантаження на обух.

Скіфська прив’язна сокира (ІІІ ст. до н. е.)

Знайдена скіфська прив’язна сокира неподалік від міста Суми, у 2020 році. Тоді ж для неї була виготовлена рукоять та реконструйоване кріплення. В майбутньому, на сокиру чекає подальше дослідження та науковий опис. Ну, а поки що вона поповнює збірку лебединської «Скіфської комори».

Передаючи артефакт до музейної збірки, Костянтин Аленінський відзначив, що «скіфи – це частина праісторії України, яка для нас дуже важлива. І найкраще місце для збереження предметів скіфської матеріальної культури – це, звісно, музейна колекція».

В Лебединському художньому музеї дякують Костянтину Аленінському за його щедрий дарунок та мають надію на те, що цей приклад матиме своє продовження, а збірка «Скіфської комори» в Лебедині буде у подальшому тільки розширюватися.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут