День Державного Герба України на батьківщині його автора

0
1135

19 лютого 1992 року – тридцять років тому було затверджено Малий Державний Герб України – Тризуб. Обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.

Василь Григорович Кричевський (1872/73 – 1952)
Кричевський В.Г. “Малий державний Герб України”

З історичної довідки: 25 лютого 1918 року в Коростені Центральна Рада прийняла Тризуб за герб УНР. На той час тризуб набув популярності в країні; був він зображений і на запроваджених в обіг у грудні 1917-го карбованцях. А вже 22 березня 1918-го було встановлено малюнки Великого та Малого державних гербів за проектом Василя Кричевського.

Проте, не дивлячись на той факт, що минуло вже 30 років, ми якось дивно все менше і менше згадуємо, що автор Малого державного Герба України – наш земляк й народився на території Лебединської громади – у селі Ворожба (20 км від Лебедина). В самому ж селі, про народження там Василя Григоровича не нагадує абсолютно нічого, за виключенням невеликої пластикової дощечки на будинку із портретом Кричевського в стилі «аля-Малевич». Складається таке враження, що і лебединці, і Сумщина загалом – соромляться того, що тут народився відомий не лише на всю Україну, а й широко знаний за межами України, художник, графік, архітектор, автор українського герба, грошових знаків УНР, майстер народного мистецтва.

Щоб вшанувати автора Малого державного Герба України – Василя Григоровича Кричевського (1872/73-1952), 19 лютого 2022 року у Ворожбі зустрілися поодинокі активісти з міста Лебедина та Суми. Чи варто говорити, що в селі постать Кричевського як завжди «не на часі», дешева табличка на будинку Кричевських давно вицвіла, вказівників чи інформаційних стендів також не варто шукати.

Хочеться вірити, що прийде час, і ситуація обов’язково зміниться, що лебединці навчаться шанувати свою історичну спадщину, згадають про Василя Кричевського, Федора Кричевського, Давида Бурлюка, Олексія Красовського… згадають, що у Лебединському художньому музеї є їх оригінальні роботи, і хоча б раз на рік прийдуть до музею. Колись це обов’язково буде… Ну а сьогодні, у нас «театр», день єднання, гімн на камеру та тремтяча рука біля серця… Єдине, щоб не забути головне, вже менше, ніж за 10 місяців – 150-річний ювілей від дня народження Василя Григоровича Кричевського – автора Тризубу, який об’єднує українських громадян, що сьогодні захищають суверенітет і територіальну цілісність України…

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут