Збираємо кошти на обрамлення портретів Марії Савченко

0
991

Дорогі друзі! Непересічна новина, 29 жовтня 2021 року, під час сесії Сумської обласної ради було прийнято рішення про присвоєння посмертно звання «Почесний громадянин Сумської області» Марії Харитонівні Савченко – новатору колгоспного виробництва, завідувачці молочнотоварної ферми колгоспу імені Леніна Лебединського району. Рішення, майже одностайно підтримала переважна більшість депутатів Сумської обласної ради.

Не дивлячись на жваву дискусію в соціальних мережах, рішення обласних депутатів привітали депутати міської ради та чимало мешканців міста та громади.

Саме тому, Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва звертається до депутатів Сумської обласної ради, Лебединської міської ради, а також керівників сільгосппідприємств, перевести вшанування імені видатної землячки у практичну площину.

Колесник Б. (1927-1992) «Портрет двічі Героя Соціалістичної Праці доярки М.Х. Савченко» (1961)

Зокрема, в колекції художнього музею є велика (120 х 220 см) картина  Бориса Колесника (1927-1992) «Портрет двічі Героя Соціалістичної Праці доярки М.Х. Савченко» (1961), а також графічна робота Костянтина Крилова (1910-1992) з такою ж назвою (78 х 60 см), яку у 1978 році передала художньому музею сама Марія Харитонівна.

Через відсутність належного оформлення, жодна з цих робіт не експонується в художньому музеї. Роботи потребують нових рам, ті які є сьогодні – просто жалюгідні.

Крилов К.О. «Портрет Савченко Марії Харитонівни» (1976)

Серед експонатів музею також є мармурове погруддя Марії Савченко, що у 1960-х роках створив народний художник УРСР Макар Вронський (1910-1994). Та експонується погруддя на підставці, збитій музейним завгоспом ще у 1980-х роках, що дисонує з мистецькою цінністю скульптурного твору та статусом «Почесний громадянин Сумської області». В музеї також є інші меморіальні речі Марії Савченко.

Вронський М.К. (1910-1994) «Портрет Савченко Марії Харитонівни» (1960)

Саме тому, художній музей звертається до депутатів всіх рівнів, керівників сільгосппідприємств та всіх, хто ініціював, підтримував та вітав рішення про присвоєння нашій землячці звання «Почесний громадянин Сумської області» – допомогти художньому музеї виготовити рами для портретів Марії Савченко та підставку для мармурового погруддя.

При нагоді також звертаємося за сприянням в обладнанні Залу №6, де експонується мармурове погруддя М.Х.Савченко, і де могли б експонуватися її портрети, оновити систему освітлення (за зразком, як нещодавно зроблено у вестибюлі музею) та систему розвіски картин. В перспективі зал також потребує ремонту.

Тож, якщо ви справді щиро вітали рішення Сумської обласної ради про присвоєння посмертно звання «Почесний громадянин Сумської області» Марії Харитонівні Савченко, просимо підтримати цей благодійний проєкт по збору коштів. Кошти можна перерахувати на благодійний рахунок Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва: р/р UA098201720314291020301025210. Отримувач: відділ культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради. МФО 820172. Код 23638490. Або через скриньку пожертв в самому художньому музеї, за адресою: площа Волі, 17.

Не маємо сумніву, що враховуючи масштаб підтримки рішення про присвоєння посмертно звання «Почесний громадянин Сумської області» Марії Харитонівні Савченко, кошти вдасться зібрати дуже скоро.

Інформацію про перебіг благодійного проєкту по вшануванню імені Марії Харитонівні Савченко будемо публікувати щоп’ятниці.

Долучайтеся до благодійного проєкту!

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут