Фотоархів: лебединська чоловіча гімназія

0
226

На архівній світлині початку ХХ століття – педагогічна рада лебединської чоловічої гімназії, що існувала в місті з 1906 по 1920 рік.

З історичної довідки: чоловіча гімназія була відкрита 15 серпня (вересня) 1906 року. Знаходилася вона в приміщенні колишнього винного складу, що було дароване царем Миколою ІІ для освітянських цілей.

Спочатку гімназія існувала на кошти Лебединського повітового земства і плати за навчання учнів, а з 1908 року також і на кошти державної казни. Гімназія знаходилась у відомстві Міністерства народної освіти. На чолі гімназії були директор, педагогічна рада і господарчий комітет.

На 1 січня 1908 року в гімназії навчалося 144 учні. Плата за рік навчання складала 60 карбованців, утримання одного учня обходилося в 107 карбованців. Від плати за навчання звільнялися діти службовців, які працювали в середніх та початкових навчальних закладах, а також діти з малозабезпечених сімей.

До 1911 року в гімназії було 6 класів, а з 1911 р. – 7 класів. В 1912 в гімназії вже навчався 271 учень. Це були, переважно, діти заможних батьків. Весь учбовий процес в гімназії був організований на основі положення Міністерства освіти про гімназії.

В 1913 р. директор гімназії – Степанов М.Є.,  інспектор, заслужений викладач Еллінський Я.В., законовчитель – священник  Солофненко А.В., викладачі: Савонін О.Я., колезький радник Попов Є.П.,Андрієвський М.В., статський радник Корабльов Л.М., Каменський О.Г., колезький асесор  Ананьїн В.В., Раудсепп Р.П., Середенко Зінаїда Данилівна, домашній наставник Архангельська Зоя Михайлівна, домашній наставник Онацький Никанор Харитонович, колезький асесор Астахов І.Л., лікар Селиховський М.М., колезький радник. Помічник класних наставників Серенко І.М., титулярний радник. Вчитель гімнастики Вальда Ян Антонович, вчитель співів Пінчук О.І., вчитель музики Лоховицький Зельм Беркович, письмоводитель  Вакула Ф.М.

Гімназія була закрита за  постановою народного Комісаріату освіти про створення єдиної трудової семирічної школи в 1920 році.

В 1930 році семирічна школа була реорганізована в педагогічний техніком (вчительський інститут), згодом в Лебединське педагогічне училище ім. А.С. Макаренка.

Джерело фотосвітлини – Сумський обласний художній музей ім. Н.Онацького. Никанор Онацький: ідентифікація : альбом-монографія / упоряд. Н.Юрченко. – Суми : Триторія, 2020. С. 18.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

За матеріалами:

  1. Подвезько А.І. «Історія: Лебединська чоловіча гімназія». [Електронний ресурс]. Точка доступу: https://artmuseum.lebedyn.org/2018/05/03/lebedynska-cholovicha-gimnaziya/
  2. Сумський обласний державний архів «Лебединская мужская гимназия», фонд № 256.
  3. Сумський обласний художній музей ім. Н.Онацького. Никанор Онацький: ідентифікація : альбом-монографія / упоряд. Н.Юрченко. – Суми : Триторія, 2020. С. 18.
  4. Харківський календар 1913 р. Видання Харківського губернського статистичного комітету.

______________________________________________________________

Підтримати Лебединський міський художній музей можна:

– через сервіс міжнародної електронної платіжної системи PayPal – lebedyn.com.ua@gmail.com 

– та краудфандинговий майданчик PATREON – https://www.patreon.com/LebedynArtMuseum

Будемо надзвичайно вдячні, навіть за найменшу допомогу!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут