Фотоархів: дзвіниця церкви Трьох святителів

0
250

На зимовій світлині 1913 року – дзвіниця дерев’яної церкви Трьох святителів (XVIII століття). Знаходилася церква на півдні Лебедина, де сьогодні проходить вулиця Першотравнева (раніше – вул. Троьхсвятительська).

Як і в церкві Воскресіння, у Трьохсвятительській церкві дзвіниця була збудована окремо. Сама церква була збудована до 1708 року. Нажаль, ми також не знаємо, чи була дзвіниця побудована одночасно із церквою, чи згодом.
 
Рік будівництва церкви підтверджується документом 1740 року про посвячення в попи при Бишкінській церкві півчого Сергія Осіпова, який «родился в г. Лебедине на посаде в приходе Трехсвятительской церкви й от роду имеет 31 год». Метрики церкви розпочинаються 1742 роком. Новий іконостас виготовлено в 1795 році, а поновлено в 1828 році. Площа під спорудою 500 кв. саженів.
Відомо, що в 1913 році парафіяни заходились будувати поруч старої церкви нову, кам’яну. Уже було зведено частину стін та центральні опорні стовпи. Проте, Громадянська війна зупинила будівництво. Вже у 30-х роках дерев’яну церкву та дзвіницю було знищено, а недобудовану кам’яну — у повоєнні роки.
 
Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ
 
За матеріалами: Ткаченко Б.І. Лебедія: Історичні нариси в 2-х книгах. Книга 1.- Суми: видавництво «Слобожанщина», 2000.- С. 260-262.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут