Творчий портрет Дмитра Ледньова

0
386

19 лютого 2022 року Дмитру Яковичу Ледньову (1922 — 2009) мало б виповнитися 100 років з Дня народження. Ця ювілейна дата – гарна нагода ще раз згадати колишнього директора художнього музею, художника, поета, педагога.

Виставка «Творчий портрет Дмитра Ледньова», яка відкрилася у музеї 22 лютого 2022 року розкриває творчий талант художника, який займає почесне місце на мистецькому небосхилі Лебединщини.

Кажуть, що творчий і життєвий шлях цієї талановитої, із непростою долею людини, сплетений із різнобарв’я фарб, які він уперше взяв до рук ще в дитинстві. Вступивши після Другої світової війни, уже дорослим до Одеського художнього училища огранював свої природні здібності.

Після закінчення училища прибув до Лебедина, з яким пов’язав своє життя майже на сорок років. Працював спочатку науковим співробітником, а потім директором художнього музею, викладав малювання у школах міста, у педагогічному училищі, в дитячій художній школі.

Мабуть, мало хто знає, що Дмитро Якович у співавторстві з місцевим художником Юрієм Кльоновим (1930 — 2003) у 1960 -ті роки ХХ ст. створили мозаїку на будинку теперішньої типографії та редакції газети «Життя Лебединщини».

В експозиції ювілейної виставки Дмитра Ледньова картини, створені художником у період з 1951 по 1987 рр.

Першими гостями виставки були нач. відділу культури і туризму Світлана Циханська, завідуюча сектору туризму та інформаційної політики  Валентина Знаменщикова, учні 8-Б класу Лебединської ЗЗСО І -ІІІ ст. №1 (класний керівник Світлана Василець, педагог організатор Людмила Алєксєєнко). Вони відмітили, що Дмитро Ледньов справжній майстер пейзажу.   Він любив природу  і  не тільки  її споглядав, а й намагався максимально передати її мінливий настрій – ніжну тишу, легку задумливість стомленого дня, яскраві промені сонця.  Свої краєвиди митець писав там, де жив –  у Лебедині та навколишніх селах: «Городи. Лебедин», «На Лебединському озері», «Псел біля Михайлівки», «Околиця Лебедина»…

Приємно, що серед експонованих творів є зображення музейного дворика таким, яким він був за часів роботи Дмитра Яковича. Звичайно, ми всі живемо серед природи, але тільки окремим дається все це зрозуміти, осмислити, побачити те, чого не помічаємо ми в повсякденному житті. Здається, що картини увібрали в себе всю красу барв нашого краю, душу українського народу і все, що надихало на творчість художника з великої літери.

Поезія, малювання, музика — три кити, на яких трималося його життя і наостанок,  присвятою Дмитру Яковичу Ледньову була пісня про Лебедин у виконанні солістки МЦКД Олени Листопад.

Відвідати виставку «Творчий портрет Дмитра Ледньова», можна буде у Лебедині до 22 березня 2022 року. Будемо раді вас бачити у Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва, за адресою:  м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81.  

Алла Подвезько, старший науковий співробітник ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут