Мистецька локація «Федорів ріг» у журналі «Образотворче мистецтво»

0
348

Друзі, приємна новина – в останньому номері журналу «Образотворче мистецтво» (№3, 2021) опублікована стаття сумського художника Костянтина Аленінського «Відкриття пам’ятного знака Федорові Кричевському в Лебедині».

Журнал «Образотворче мистецтво» – один із найстаріших мистецьких журналів в Україні, заснований 1935 року. До 1939 року виходив під назвою «Малярство і скульптура». З початком воєнних дій 1941 року журнал припинив свою діяльність, 1954 року відновлений під назвою «Мистецтво». 1970 року на базі журналу «Мистецтво» створено журнали «Музика», «Український театр» і «Образотворче мистецтво». З 1991 року журнал виходить як видання Національної спілки художників України.
 
Присвячена стаття відкриттю знака відомому живописцю, педагогу та одному із засновників Української Академії мистецтв – Федору Григоровичу Кричевському (1879-1947). Подія ця припала на день народження митця, його 142-річчя. Встановлений знак на розі вулиць Миколаївська та Лермонтова, поруч із будинком, де народився художник (вул. Миколаївська 10).
Виготовлення та встановлення знаку Федорові Кричевському відбулося завдяки громадській ініціативі, в рамках благодійного проєкту «Знак Федорові Кричевському», який підтримали 25 громадян, серед них лебединці, сумчани, харків’яни та кияни.
 
Виготовив знак лебединський майстер Сергій Буката (засновник сімейного підприємства «БУК»). Основна домінанта знаку – літера «К» від прізвища «Кричевський», що підтримує дві пластини-крила із написом «Федір Кричевський». Над центральною опорою, у круглому медальйоні – символ Української Академії мистецтв, одним із засновників якої та першим ректором був Федір Кричевський. Третя точка опори виконана у вигляді лавки на якій турист або подорожній зможе відпочити. Надземна частина знаку виконана із дубу, всі кріплення та підземні елементи – із сталі.

Того дня також була відкрита меморіальна табличка на будинку, де народився Федір Кричевський та презентована нова туристично-мистецька локація «ФЕДОРІВ РІГ», що включає в себе 5 складових: Свято-Миколаївську церкву (побудова на початку ХХ століття поруч і замість старої козацької церкви), будинок Михайла Петренка, будинок Кричевських, де у 1879 році народився Федір Кричевський, будинок друкарні Солодовнікова, та власне – пам’ятний знак Федорові Кричевському й територію рекреації.

Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва щиро дякує редакції журналу «Образотворче мистецтво» та його редактору Володимиру Петрашику за публікацію статті, а також сумському художнику Костянтину Аленінському за увагу до мистецьких локацій Лебединської громади.
 
Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут