Меблі художнього музею із Хотінського палацу

0
271

У дореволюційний період існувало чимало садиб чи палаців, які вражали уяву відвідувачів своїм розмахом та розкішшю. Серед таких садиб, можна назвати Хотінський палац у Сумському повіті, який заснував наприкінці XVIII століття Курський, а потім Волинський генерал-губернатор Михайло Камбурлей, за участю найкращих на той час майстрів. Сама місцевість навкруги палацу зумовлювала побудувати тут щось незвичайне, і це незвичайне створив відомий архітектор Джакомо Гваренгі.

Кімнати палацу парадні, вітальні, зали, спальні (загальна кількість до 90 кімнат) не поступалися столичним. Вестибюль у тосканському стилі був оформлений на зразок палацу графа Лаваля на Англійській набережній у Петербурзі. Зелена спальня була розписана поясним орнаментом (Рафаелівські «станці»). Яскраво-синя спальня була розписана античними сюжетами із янголами, жертовниками та раковинами у півкругах. Бурштинова кімната була прикрашена чудовими розписами із вівтарями та атрибутами античного богослужіння. Одна із кімнат була малинова, її фриз у жовтих і фіолетових тонах зображував стрічки, що переплітаються. Біла кімната під мармур, синя із білим ліпленням та золотим декором, рожева кімната із розписами, що зображають танці. Вся ця пишнота кімнат була вставлена ​​вишуканими, найкращої роботи меблями, а розпис плафонів виконали першокласні майстри фрески того часу.

Меблі із палацу в Хотіні, фото Г. К. Лукомського, 1914

Меблі в Хотіні являли той рідкісний зразок смаку й витонченості ліній, а головне – дотримання стилю, що об’єднував їх зі стилем самого палацу, його оздобленням та обстановкою. Більшість цих меблів належало до стилю ампір, хоча в палаці були й меблі класичного стилю, які від багато прикрашеного ампіру відрізняли прямі контури ліній, відсутність прикрас, інкрустація з металу та черепахи.

Меблі із палацу в Хотіні, фото Г. К. Лукомського, 1914

До 1917 року, у лебединському помешканні колишнього Харківського губернського поводиря дворянства – графа Капніста зберігалася частина меблів однієї із залів палацу в Хотіні: біла із золотими різьбленими прикрасами (дві вітальні, більярдна та частина спальні). Інша частина цього «набору» зберігалася у Михайлівському маєтку (Лебединський повіт) графа Капніста. Банкетки, столики та стільці доповнювали єдине у своєму роді ліжко. Остів із карельської берези лежав на ніжках із бронзи, що зображували сфінксів чудової роботи. Тут же, в Михайлівському палаці прикрашали вітальню чудові за оригінальністю малюнку, крісла, дивани, столики, бюро, годинники та камінні екрани.

Разом з Капністом, частину меблів із Хотінського палацу придбав також граф Клейнміхель, для свого маєтку Лютівка. Йому припали на око чарівні клавікорди та крісла, а також меблі вітальні із квартири історика М.Карамзіна, які були привезені в Хотінь графом Строгановим із Петербургу. Особливо гарні були крісла, вітрини та столи початку ХІХ століття.

Лише деякі з цих предметів, сьогодні зберігаються у Лебединському художньому музеї імені Б.К.Руднєва, демонструючи те, наскільки великою була колись краса палацових зал, коли вони були обставлені меблями, прикрашені бронзою та кришталем, що відповідали їх стилю. Минули роки високого піднесення художньої культури, і сьогодні лише залишки від пишноти минулих часів можна зустріти в музейних експозиціях та окремих приватних збірках тих, хто може бачити та відчувати прекрасне.

Андрій Парамонов (переклад на українську – художній музей)

Оригінал

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут