Майстер італійського мail-art Roberto Formigoni підтримав проєкт до 140-річчя Давида Бурлюка

0
187

В рамках міжнародного мail-art проєкту «Futurism: 140-th Anniversary of the Artist David Burliuk», до Лебединського художнього музею прибули одразу дві роботи метра італійського мail-art – Roberto Formigoni (Brescia, Italy).

Слід відзначити, що Roberto Formigoni вже 14-й італійський художник, що підтримав мail-art проєкт до 140-річчя Давида Бурлюка.

Roberto Formigoni (нар. 1939) – художник із міста Брешія (Італія), живописець та графічний дизайнер. Він включений до реєстру професійних художників Риму з 1961 року.

З 1962 року Roberto Formigoni присвятив себе художньому видуванню скла та маніпуляції з глиною за допомогою старовинної техніки «раку». З 1993 року став членом Unie Vytvarch Umelcu у Празі. Як художник-графік, він створював плакати для C.O.N.I. і для F.I.R.

Один з його серіграфів на тему регбі експонується в Залі слави в Новій Зеландії в Окленді та в Шотландії в Мюррейфілді (Murrayfield). Roberto Formigoni є переможцем ряду міжнародних арт-конкурсів й отримав похвалу критиків і мистецтвознавців.

1995 для Roberto Formigoni був переломним. В той рік він став мейл-художником і повністю занурився у тему мейл-арт. Він працює виключно зі створеними вручну розмальованими конвертами, які відправляє виключно традиційною поштою. За останні 25 років він отримав значне визнання для кожного «проекту», дотримуючись понад 300 тем. Однією із цих тем є 140-річчя Давида Бурлюка. Щоб дізнатися більше, відвідайте веб-сайт www.mail-art.it

Свої роботи Roberto Formigoni відправи до Лебедина 28 лютого 2022 та 04 квітня 2022 року. Проте, у зв’язку із агресією росії проти України, вони добралися до лебединського художнього музею лише 31 травня 2022 року.

Що таке mail-art? На думку Roberto Formigoni, – «це відповідь на спосіб мислення, народжений у 1962 році і являє собою гіпотезу адаптації кодів, що регулюють доступ до художнього образу та його використання». Mail-art – це естетична творчість у вигляді поштового продукту (листівка, пакет, конверт). Не беручи до уваги електронну пошту, лише традиційною можна поділитися унікальним твором, передати, отримати його від інших mail-art художників.

«За допомогою mail-art ми війдійшли від стосунків з галереями та галеристами, – вважає Roberto Formigoni. – Мистецтво mail-art є мандрівним та творчо циркулює поштовим каналом, утверджуючи ідентичність ідей, жестів і знаків, скупчених на конвертах або всередині них».

Повторення поштових розсилок, документів у процесі історизації підтверджується списаннями та поштовими штемпелями, плином часу, відчутною ознакою проходження та вручення від відправника до одержувача. Мистецтво діалогу, обміну як необхідні дані для підтвердження існування.

Роберто Формігоні збирає листи, листівки мейл-арту з усього світу в дусі Кавелліні (Cavellini), разом з іншими художниками, такими як французький художник з псевдонімом «Е» (Ambassade D’Utopia della città di Guivry), уругвайський художник Клементе Падін (Clemente Padin).

Нагадаємо, арт-проєкт до 140-річчя Давида Бурлюка (1882-1967) реалізується Лебединським художнім музеєм спільно з Сумською мережею арт-локацій. Триватиме він до 01 липня 2022 року, й завершиться виставкою мейл-арту у залах Лебединського художнього музею.

Умови участі у проєкті прості: відправити звичайною поштою творчі конверти, авторські листівки, невеличкі малюнки на вказану нижче адресу. Формат вільний. Адреса Лебединського міського художнього музею імені Б.К.Руднєва: площа Волі, 17, м. Лебедин, Сумська обл., Україна, 42200 (Lebedyn Art Museum, postcode 42200, 17 Volia square, Lebedyn, Sumy region, Ukraine).

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

______________________________________________________________

Підтримати Лебединський міський художній музей можна:

– через сервіс міжнародної електронної платіжної системи PayPal – lebedyn.com.ua@gmail.com  

– та краудфандинговий майданчик PATREON – https://www.patreon.com/LebedynArtMuseum

Будемо надзвичайно вдячні, навіть за найменшу допомогу!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут