Лебединщина на полотні: Урочище Бурлюк

0
251

Робота сучасного сумського художника Костянтина Аленінського «Урочище Бурлюк» (2018) написана в рамках проєкту популяризації мистецької локації – місця народження відомого художника-футуриста Давида Бурлюка (колишній хутір Семиротівка, поблизу Лебедина).

Костянтин Аленінський – художник сучасного мистецтва. Закінчив Харківську академію дизайну і мистецтв у 2009 році. Куратор регіонального проєкту «Мережа арт-локацій Сумщини». Учасник понад 120 виставок в Україні та за кордоном.

Символічна образно-пластична система стилю художника сформувалася під впливом естетики мистецтва футуризму. В його роботах колір та ритм стали метафорами, що вказують на змісти, які знаходяться поза межами матеріально-предметного світу, під покровом видимого, можливого чи майбутнього. А метафоричні та алегоричні композиції відтворюють зміни в сприйнятті художником динамічної картини світу.

Особливістю картини «Урочище Бурлюк» можна вважати відсутність явного композиційного центру, у якому зосереджується увага глядача. Умовно можна лише відокремити перший, ближній план, де розташовані нерівності рельєфу Урочища й місточок, і дальній – у верхній частині картини, де художник позначив темні зооморфні фігури дерев, що формують лінію горизонту. Колірна гама насичена червоними, коричневими та охристими кольорами, що контрастують із білим світлом на схилах Урочища.

«Урочище Бурлюк» є однією із циклу ландшафтів місця, де колись знаходився хутір Семиротівка. Там Бурлюк жив до 11-річного віку. Саме в Семиротівці, Давид Бурлюк написав свої перші роботи, що стали відправною точкою на творчому шляху основоположника футуризму. За його спогадами, в родовому гнізді Бурлюків – у Семиротівці, він виконав перший свій малюнок з натури – портрет своєї сестри Людмили.

Сьогодні Семиротівки вже не існує. Остання хата цього чималого хутора зникла, кажуть, року дев’яностого. У Семиротівщину, так і не підвели електрики, не було й інших цивілізаційних благ. Можливо, так радянська влада вiддячила селянам, які не схотіли вступати до колгоспу. Семиротівка щезла з лиця землі. Лише залишки старого кладовища, фундамент, що заріс травою, та кущі хрону свідчать, що тут жили люди. Проте, в цьому місці народився славетний художник-футурист Бурлюк, чиїм ім’ям сьогодні називають все Урочище.

Робота «Урочище Бурлюк» (п., о., 90х80 см) подарована художньому музею у 2020 році, після однойменної виставки в Одесі (30.07 – 20.08.2019) та в Лебедині (18.07-18.08.2020).

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

______________________________________________________________

Підтримати Лебединський міський художній музей можна:

– через сервіс міжнародної електронної платіжної системи PayPal – lebedyn.com.ua@gmail.com

– та краудфандинговий майданчик PATREON – https://www.patreon.com/LebedynArtMuseum

Будемо надзвичайно вдячні, навіть за найменшу допомогу!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут