Лебединська історія у датах та фактах: 95 років тому засновано лебединський дитячий будинок

0
271

Цими днями виповнюється 95 років з моменту створення Лебединського дитячого будинку №2, що знаходився по вул. Друга Зарудка (нині – Партизанська). На момент створення, в цьому будинку знаходилися 56 дітей.

До революції 1917, будинок належав купчисі Глобіній, де були кімнати для приїжджих і при ньому заїжджий двір. Згодом, садиба дісталася (померлому у 1920-х) торговцю Олександру Федоровичу Юркову, який збудував на місці старого – великий двоповерховий будинок. Після націоналізації будинку у ньому певний час знаходився дитячий диспансер (1927), що і був перетворений на дитячий будинок.

Відомо, що першим керівником дитячого будинку був Григорій Якович Коверга. До речі, саме з цього дитячого будинку до Лебединського художнього музею потрапили 4 картини, в тому числі дві пошкоджені (на той момент) роботи харківського живописця Євдокима Волошинова (1823(24) – 1913) «Життя в житі» та «Яблука в соломі» (кін. ХІХ – поч. ХХ ст.), а також «Корабельна роща» Івана Шишкіна (копія) та пейзаж невідомого художника.

Волошинов Євдоким (1823(24) – 1913) «Яблука в соломі», друга пол. ХІХ (із колекції ЛМХМ)
Волошинов Євдоким (1823(24) – 1913) «Життя в житі», кін. ХІХ – поч. ХХ ст. (із колекції ЛМХМ)

Проіснував дитячий будинок до середини 1970-х років.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут