«Колір пам’яті» Івана Гапоченка

0
372

Сьогодні, 17 лютого 2022 року, у Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К.Руднєва урочисто відкрили ювілейну виставку відомого українського художника, голови Сумської обласної організації НСХУ – Івана Гапоченка «Колір пам’яті». Виставка приурочена 70-літтю митця. 

– Це є людина-постать, це людина часу, це знакова людина для Сумщини і всієї України. Багато років він працює на цьому шляху мистецькому, прославляє сучасне образотворче мистецтво України, – розповідає гість вернісажу Володимир Кравченко.

Іван Гапоченко — багатогранна особистість, та один із найвідоміших сучасних митців Сумщини. Його стиль добре впізнаваний, а роботи завжди вирізняються власною художньою манерою. Народився живописець 27 листопада 1951 року у Семиротівці, що на Лебединщині. Навчався у сумській художній студії Бориса Данченка, згодом у Київському державному інституті театрального мистецтва І.Карпенка-Карого. До речі, вже 18-й рік Іван Іванович очолює Сумську обласну організацію НСХУ, а в 2009 році був відзначений почесним званням – Заслужений художник України.

На огляд лебединської публіки художник представив 15 великоформатних робіт, – переважно пейзажі та натюрморти, які репрезентують основні творчі цикли митця. Деякі роботи експонуються вперше.

Об’єднує експозицію особлива колористика майстра, а також ритмічна композиція полотна. Іван Гапоченко використовує насичені кольори, якими заповнює великі площини полотна. Митець стверджує, що на полотні завжди залишає кольори, а не фарбу, яка може бути лише на паркані. Колористика живопису Івана Гапоченка дозволяє «увійти в полотно», відчути емоції, закладені в нього.

У роботах Івана Івановича любов до природи і вміння бачити поезію в будь-яких, навіть найпростіших пейзажах. Як ніхто інший, художник може щиро передати емоційність і тонку відповідність погодніх умов настрою людини. Прості пейзажі у виконанні майстра стають по-справжньому філософськими роботами. В них реальні форми набувають таємничих природних структур, а пейзажі стають узагальненими моделями буття. Головними формуючими елементами в них є колір, який часто набуває символічного звучання.

Привітали художника із ювілейною виставкою гості вернісажу.

– Роботи Івана Гапоченка, дійсно, привертають увагу, – говорить завідуюча сектору туризму та інформаційної політики Валентина Знаменщикова. – Кожна із них – неповторна, а всі вони налаштовують на позитивний лад. Їх цікаво розглядати, і не дивлячись, на дещо похмурий колорит, вони легкі до сприйняття і залишають в душі приємне враження.

Валентина Знаменщикова також побажала художнику нових творчих здобутків, й передала Подяку міського голови «За вірне служіння мистецтву, талант і невтомний творчий пошук, а також  з нагоди відкриття  виставки «Колір пам’яті» у Лебединському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва».

Побажав художнику нових виставок та натхнення, а всім гостям міцного здоров’я, щастя, добра і достатку, творчої енергії, вдалих пошуків та цікавих знахідок, отаман Слобожанського козацтва «Єднальне» генерал-полковник козачих військ Михайло Безуглий. З нагоди відкриття ювілейної виставки, він передав Івану Гапоченку подарунок від лебединського козацтва та депутата Лебединської міської ради Леоніда Падалки.

Яскраві картини та неординарні техніки виконання викликали жвавий інтерес у перших відвідувачів, серед яких були: Світлана Дворницька, Тетяна Ольховик, а також учні Лебединської СШ №7

Не обійшлася виставка і без сюрпризів… Так, Іван Гапоченко вручив посвідчення членів НСХУ одразу двом лебединським художникам. Зокрема, художнику-реставратору Лебединського художнього музею імені Б.К. Руднєва Олені Маркович та її чоловіку – Дмитру Маковецькому. До речі, це перші художники – члени Національної Спілки із Лебедина за останні років сорок. Ще одним сюрпризом – став подарунок художньому музею, до колекції якого Іван Гапоченко передав свою роботу «Обпалені війною» (2013, п., о.).

Доповнили атмосферу вернісажу – музичні вітання від викладача Лебединської дитячої школи мистецтв Юрія Радькова, який виконав на фортепіано мініатюру О.Лядова «Музична табакерка».

Нагадуємо, відвідати виставку живопису Івана Гапоченка «Колір пам’яті», можна буде у Лебедині до 17 березня 2022 року. Будемо раді вас бачити у Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва, за адресою:  м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81.  

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут