Давид Бурлюк серед учасників мail-art проєкту «Futurism: 140-th Anniversary of the Artist David Burliuk»

0
210

Неймовірне завершення першого етапу мail-art проєкту «Futurism: 140-th Anniversary of the Artist David Burliuk»: серед учасників проєкту – сам Давид Давидович Бурлюк (1882-1967). В це важко повірити, але сьогодні до Лебединського художнього музею прибули дві поштові листівки, відправлені у 1961 році Давидом Бурлюком чеському художнику Вацлаву Фіалі (чоловік молодшої сестри Давида Бурлюка – Маріанни).

Дві листівки від Давида Бурлюка, а також ще чотири листівки видання Burliuk Gallery, Hampton Bays, USA (початок 1960-х рр.), виконані за роботами та замовленням самого Давида Бурлюка, надіслав до музею відомий письменник, журналіст та історик мистецтва Євген Деменок.

Євген Деменок народився в Одесі (1969) – член Національної Спілки журналістів України, Спілки європейських журналістів. Один із творців літературної студії «Зелена лампа» та філософського клубу «Філософський пароплав» при Всесвітньому клубі одеситів.

Автор публікацій у журналах, газетах та літературних збірниках України («Радуга», «Фонтан», «Дерибасовская-Ришельевская», «Южное сияние», «ART UKRAINE», «ШО»), Чехії («Празький експрес»), США («Гостиная», ОРЛИТА), Канади «Toronto Slavic Quarterly», РЕВА), Греції («9 муз»), Кіпру («Вісник Кіпру»), Ізраїлю («Вісті», «Артікль», «Літературний Єрусалим»).

Автор книг «Ловець слів» (2012), «Нове про Бурлюків» (2013), «Цікаво про захоплююче» (2013), «Легенда про чорний антиквар та інші оповідання не лише для дітей» (2014), «Казус Бені Крику. Розповіді про Одесу та одеситів» (2015), «Вся Одеса дуже велика» (2016). Лауреат Одеської муніципальної премії імені Паустовського за книгу «Нове про Бурлюків» (2014), премії журналу «Діти Ра» за нарис «Американські адреси Давида Бурлюка» (2020). Один із організаторів «Форуму одеської інтелігенції». Член Президентської ради Всесвітнього клубу одеситів. З ініціативи та за рахунок Євгена в Одесі встановлено меморіальні дошки Юрію Олеші, Кіріаку Костанді, Давиду Бурлюку.

Символізм мail-art проєкту «Futurism: 140-th Anniversary of the Artist David Burliuk» у тому, що він мав на меті відродити мистецьку переписку, яку вів Давид Бурлюк з усім світом, де його адресатами були художники, діячі культури та мистецтва. При цьому, організатори проєкту (Лебединський художній музей спільно з Сумською мережею арт-локацій) навіть не розраховували, що одним із учасників – стане сам Давид Бурлюк.

Художній музей щиро радіє такому неочікуваному повороту та дякує пану Євгену Деменку за надзвичайний дар та участь у проєкті «Futurism: 140-th Anniversary of the Artist David Burliuk».

Зрозуміло, у цьому пості, ми публікуємо не всі листівки Давида Бурлюка. Презентація їх у повній мірі відбудеться 21 липня 2022 року – у 140-й день народження Давида Бурлюка. Тож, маленька інтрига.

Нагадуємо, перший етап проєкту завершується 1 липня 2022 року. Другий етап 1-20 липня 2022 року – підготовка експозиції Міжнародної виставки мail-art «Futurism: 140-th Anniversary of the Artist David Burliuk». Вернісаж виставки – 21 липня 2022.

Умови участі у проєкті прості: відправити звичайною поштою творчі конверти, авторські листівки, невеличкі малюнки на вказану нижче адресу. Формат вільний. Адреса Лебединського міського художнього музею імені Б.К.Руднєва: площа Волі, 17, м. Лебедин, Сумська обл., Україна, 42200 (Lebedyn Art Museum, postcode 42200, 17 Volia square, Lebedyn, Sumy region, Ukraine).

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут