Виставка «Світ моєї душі» в художньому музеї

0
262

18 листопада 2022 року, в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва відкрилася виставка майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Світ моєї душі». Підготовлена вона в рамках партнерського проєкту художнього музею з управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради, та проходить в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

В експозиції виставки представлено понад 100 виробів народного мистецтва, виконаних в різноманітних техніках: декоративні розписи, декоративне шитво, вишивка, бісероплетіння, традиційні українські ляльки-обереги, вироби із різноманітних матеріалів, що охоплюють майже всю палітру творчості лебединських майстрів.

.

.

– Виставка декоративно-ужиткового мистецтва не тільки надзвичайно цікава, а й дає шанувальникам народного мистецтва гарну нагоду познайомитись з новими роботами відомих лебединських майстринь, відкрити для себе нові мистецькі імена. Адже щороку такі виставки включають найкращі роботи найталановитіших майстрів нашого міста з різних видів народного мистецтва, – відзначає куратор виставки Тетяна Коваленко.

.

.

.

Цього разу свої роботи представили 7 лебединських майстринь, кожна з яких є своєрідною, неординарною творчою особистістю з індивідуальним художнім почерком. Знайомлячись з виставкою, не можливо не захоплюватися роботами вишитими хрестиком від Жанни Румеги, Анни Кір’ян (м. Лебедин), Лідії Глущенко, Марії Грек (с. Рябушки). Доповнюють традиційну вишивку – роботи, вишиті бісером, у виконані Олени Старенкової (м. Лебедин). Всі жінки, вишиваючи картини, наділяють свої роботи певною енергетикою, якою із задоволенням діляться з рідними та близькими.

Доповнюють експозицію декоративні розписи та викоби екопласту від Наталії Коротич (с. Михайлівка), а також м’яка іграшка, ляльки-мотанки виконані умілими руками Людмили Сухих (м.  Лебедин). Ці майстрині пов’язали своє захоплення із професією, передаючи все своє уміння молодшому поколінню, розвиваючи тим самим любов до прекрасного.

.

.

.

Першими гостями вернісажу стали рідні та друзі майстринь, колеги по ремеслу та численні шанувальники їх таланту. Серед перших привітала учасників виставки і заступник міського голови Олена Кірєєва. Вона вручила народним майстриням Дипломи із щирими словами вдячності за невичерпну енергію та відданість справі від виконуючої обов’язки міського голови Світлани Горошко, а також поділилася власними враженнями від виставки: «Роботи учасників вражають своїм колористичним розмаїттям, вони проникнуті духом віри в майбутнє, в багатство рідного міста, розмаїття українського народного мистецтва. Виставка також демонструє настільки багатий Лебедин талантами».

.

.

.

На згадку про виставку у музеї, всі учасники отримали також подарунки надані Фондом народонаселення ООН в Україні – VNFPA Ukraine за підтримки громадської організації «Інноваційні соціальні рішення», що реалізуються мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги, яка діє при Лебединському міському центрі соціальних служб.

.

.

.

Дякуючи гостям за щирі вітання, учасники виставки розповісти про свій творчий досвід, натхнення та поділитися планами на майбутнє. Кожну з майстринь, незалежно від жанру, об’єднує прагнення до відродження старовинних традиційних технік та мистецької мови і в той же час пошук шляхів єднання сталої народної традиції з новими формами виразності.

.

Піднесену атмосферу свята доповнили музичні вітання солістки відділу культури та туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Людмили Щербань.

.

.

Триватиме виставка «Світ моєї душі» до 02 грудня 2022 року. Відвідати виставку можна буде за попереднім повідомленням.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут