Фотоархів: селянська хата в селі Рябушки

0
329

На архівній світлині 1912 року – селянська хата в селі Рябушки. Виконана світлина мистецтвознавцем та знавцем української архітектури, музейником, дослідником української старовини Стефаном Таранушенком.

Слід відзначити, що до Таранушенка, була фактично повна відсутність публікацій та фотографій присвячених хатньому будівництву Слобожанщини та взагалі лівобережної України, що унеможливлювало наукове вивчення цього питання. Своїм завданням Стефан Таранушенко ставив – заповнити цю прогалину. Його досліди, спочатку над лебединськими, а згодом – харківськими хатами показали, що систематичне і раціонально проведене дослідження їх може дати добрий і значний матеріал для студіювання над еволюцією українського будівництва.

Безпосередньо, дослідження хатнього будівництва на Слобожанщині, Таранушенко проводив у 1920-х в Архітектурній Секції Харківського Губ.К.О.П.М.І.С. Хоча, матеріал для свої досліджень, Стефан Таранушенко збирав від початку 1900-х років. Дослідник планував провести реєстрацію, точне обмірювання, фотографування, замальовку й опис найбільш цікавих зразків хатнього будівництва. На жаль, з цього плану пощастило виконати дуже мало. Зокрема, фактично мало було досліджено хат, що були зафотографовані Таранушенком до 1920-го року. Серед них і хата в селі Рябушки.

Хата стоїть у дворі. Складається вона: з хати, кімнати і комори. Хата рублена з брусів і дерев’яних пластин в замок із остатком. Хата (зруб) частково обмазана глиною та побілена. Покрівля чотирьохсхила солом’яна, дуже побита й вивітрена. Вікон в хаті троє, орієнтовані по сторонам. Є піч.

На фото перед хатою можна бачити двох чоловіків та чотирьох юнаків (підлітків). Власник хати та її точне місце розташування в селі Рябушки – залишилися не відомі.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Джерело фото – . Рябушки Лебединського повіту, фото С. Таранушенка 1912 р.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут