У Лебедині згадували відомого українського співака Івана Стешенка

0
405

Сьогодні, до 128-річчя від дня народження відомого українського співака Івана Стешенка, у Лебединському міському художньому музеї імені Б.К.Руднєва представили його портрет. Портрет, що написаний у минулому році, передала у дар музею молода українська художниця Олена Маркович. Це репліка відомого «Портрету Івана Стешенка», виконаного у 1930-му році ще одним відомим нашим земляком – Давидом Бурлюком.

Де і коли зустрілися два лебединські генії невідомо, але «Портрет Івана Стешенка» був написаний у Філадельфї (США) в 1930 році, в наступному році оперний співак остаточно вирішив повернутся на рідну Україну.

Маркович О.І. “Портрет Івана Стешенка”, 2021 (колекція ЛМХМ)

ван Стешенко – український співак (бас-кантанте). Народився 21 січня 1894 року у Лебедині. Родина Стешенків була заможною: батько – купець, мав дві крамниці, прекрасний будинок по вулиці Петропавлівській, 24 (зберігся). Батько співака також мав гарний бас-профундо, мати – Ганна Федорівна теж співала; мали голоси обидва сини: Іван і молодший Павло (працював потім у Харківському оперному театрі). З шести років Іван пастушив і співав у церковному хорі лебединського Успенського собору та Вознесенської церкви, де регентом хору був Олександр Пінчук (пізніше – наставник Бориса Гмирі). На його чистий, кришталевий дискант звернув увагу і граф Василь Капніст, нащадок гетьмана Павла Полуботка, який запросив хлопчика бути солістом церковного хору с. Михайлівка, поблизу Лебедина (де знаходився маєток графа Капніста).

Вул. Петропавлівська у Лебедині. На задньому фоні – будинок, у якому народився І.Стешенко

Весь репертуар Стешенко співав мовами оригіналу: оперний – 8, а концертний – 11 мовами, з обовязковим виконанням хоча б однієї пісні українською мовою. У лютому-березні 1928 року в США та Канаді, за програмою «Пісні усіх народів» (ювілейні вечори на честь Т. Шевченка), Іван Стешенко виступав разом із Соломією Крушельницькою.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут