Урочище Бурлюк: знак дивом уцілів

0
510

2022 – ювілейний рік від дня народження відомого українсько-американського художника-футуриста та одного із головних діячів українського авангарду Давида Бурлюка (1882–1967) став, по-справжньому, не простим для його малої батьківщини – Урочища Бурлюк (місця вже не існуючого хутора Семиротівка). Спочатку там блукали ворожі танки, а потім ще й вирувала негода.

 

Але, незважаючи на всі негаразди, Урочище Бурлюк як і раніше тішить поодиноких туристів та ентузіастів, які цікавляться творчістю Давида Бурлюка. В цьому ще раз пересвідчилися й працівники Лебединського міського художнього музею імені Б.К.Руднєва та фахівці-реставратори Національного науково-дослідного реставраційного центру України (м. Київ), які 1 вересня 2022 року відвідали Урочище Бурлюк.

 

На місці лишилася ферма оленів, чудові краєвиди, зелень, водойми… Але щось і змінилося. Так, через негоду впало старе дерево, яке лиш дивом не знесло знак «Урочище Бурлюк» встановлений у 2020 році. Повалене дерево зараз лежить менш, ніж в метрі від знаку. На жаль, не так пощастило невеликій альтанці, поряд із знаком. Саме вона і прийняла на себе весь удар зламаного дерева. Як наслідок, дах знесений, і потребує відновлення.

.

 

Що залишилося, так це неймовірні краєвиди цього місця, які надихали відомого в Україні та за кордоном художника Давида Бурлюка – одного із засновників футуризму та пропагандиста нового мистецтва. Саме на Лебединщині Давид Бурлюк написав свої перші роботи, що стали відправною точкою на творчому шляху основоположника футуризму. За його спогадами, в родовому гнізді Бурлюків – у Семиротівці (нині – Урочище Бурлюк), він виконав перший свій малюнок з натури – портрет своєї сестри Людмили.

 

Сьогодні творчість Давида Давидовича Бурлюка – українського художника-футуриста, поета та теоретика мистецтва, знана і шанована в усьому світі: у США є музей ім. Бурлюка, його картини знаходяться у провідних музеях та колекціях світу.

 

Давид Бурлюк вже давно став невід’ємною частиною світової культури та мистецтва першої половини ХХ століття. І де б він не жив, в яке місце його б не заносила доля, в його творчості та мистецтві завжди лишалася частинка української душі та дитячі спогади про Семиротівку – «УРОЧИЩЕ БУРЛЮК».

.

.

 

До речі, не так давно «Урочище Бурлюк» відзначило свій перший маленький ювілей. Адже рік тому – 10 серпня 2021 року на сесії Лебединської міської ради депутати підтримали пропозицію громадськості про найменування «Урочище Бурлюк» – місця народження Давида Бурлюка (нині – в межах Рябушківського старостинського округу Лебединської громади).

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут