Нове видання Якова Скульського «Ладіслав Тракал. Художник і педагог» поповнило музейну бібліотеку

0
344

Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва щиро дякує українському науковцю та письменнику Якову Скульському за подаровані книги «Ладіслав Тракал. Художник і педагог». Книги вже прибули до музею й поповнили його бібліотеку.

Видання присвячене життю і творчості видатного художника і педагога, Ладіслава Йосиповича Тракай (1873-1951). Його можна вважати культовою фігурою в контексті культурно-мистецького життя України і Чехії, проте до останнього часу відомості про його життя і творчості як харківського, так і празького періодів були вкрай нечисленні.

У монографії вперше представлений місткий документальний, архівний, художньо-біографічний матеріал, зібраний автором. У науковий побут введений новий краєзнавчий фактаж, проведено образно-стилістичний аналіз творчої спадщини художника.

Видання призначене для фахівців в області культури і мистецтва, а також для кола читачів, зацікавленого в інформації, що стосується культурно мистецькому житті
України і Чехії, останній третині XIX – першої третини. ХХ ст.

Солідне видання Якова Скульського, що присвячене життю і творчості Ладіслава Тракала стало цінним поповненням для музейної бібліотеки. Тим більш, в колекції Лебединського художнього музею ім. Б.К. Руднєва зберігаються два невеличкі графічні портрети засновника та першого директора  музею Бориса Кузьмича Руднєва  (1879 —1944) у виконанні  художника Ладіслава Йосиповича Тракала (1873 — 1951). Музею ці роботи подаровані Аллою Борисівною Руднєвою (1927—2004) – донькою Бориса Кузьмича ще у червні 1994 року.

Це олівцеві роботи, де в профіль та анфас зображений молодий чоловік з коротким волоссям, борідкою та вусами. Твори написані у 1903 році, ймовірно після виставки старожитностей на ХІІ Археологічному з’їзді в Харкові (1902), де Руднєв і Тракал зустрічались, і можливо, були залучені до підготовки самої виставки та випуску «Альбому виставки ХІІ Археологічного з’їзду в місті Харкові» (1903). Оскільки на обох творах збереглися авторські написи: «Руднєву на пам’ять про виставку» та «Борису Руднєву на пам’ять від колеги».

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут