На батьківщині Бурлюка

0
215

Іван Гапоченко — багатогранна особистість, та один із найвідоміших сучасних митців Сумщини. Його стиль добре впізнаваний, а роботи завжди вирізняються власною художньою манерою, характерні ознаки якої частіше проявляються у пейзажних композиціях та натюрмортах. В них поезія та краса природних форм і кольорів стали невичерпним джерелом творчості митця.

Створюючи на полотнах незабутні образи української природи, художник ніколи не забував про свою рідну Семиротівку, що на Лебединщині. Її чудова мальовнича природа з дитинства увійшла в душу художника, і в його творчість. Важка золотавість та оксамитність квітів в натюрмортах, легкість шатрів крон осінніх та літніх дерев, блакить снігових заметів в пейзажах – все це «родом із дитинства».

Його твори – досить яскраві та насичені, вони переповнені любов’ю до життя і величезним зарядом позитиву. Серед таких робіт – пейзаж «На батьківщині Бурлюка», виконаний художником в урочищі Бурлюк, на місці вже давно зниклого хутора Семиротівка (де у 1882 році народився Давид Бурлюк). В роботі добре помітні відмінні риси стилю майстра – складний густий колір та ритмічна композиція полотна. В процесі роботи над картиною, художник, наче, стилізує дерева, схили урочища, невисокі паркани, досягаючи експресивності не тільки мальовничої, але і ритмічної та композиційної.

Захоплюючись зображенням дерев, художник передає їх у гармонійному поєднанні узагальненого й конкретного, крони їх сповнені особливої величі й постають на полотні, то як легкі шатри, то як пишні букети. В поліфонії барв, частина дерев, наче розчиняється у пейзажі. Окрема їх група концентрується в центрі полотна, наповнюючи його емоційно-образним змістом та ліричною інтонацією, яку тонко відчув Художник. Художня гама – тепла та стримана. Переважають зелені, блакитні та охристі кольори.

Написаний пейзаж «На батьківщині Бурлюка» (70 х 60 см) у 2012 році, у 2018 – подарований автором художньому музею.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Джерела:

  1. Вертіль О. «Іван Гапоченко: «На полотні завжди залишаю кольори, а не фарбу, яка може бути хіба що на паркані». Електронний ресурс. Точка доступу [https://ukurier.gov.ua/uk/articles/ivan-gapochenko-na-polotni-zavzhdi-zalishayu-kolor/].
  2. Гєльмінтінов А. «Лебедин на полотні: Воскресенська церква» Електронний ресурс. Точка доступу [https://artmuseum.lebedyn.org/2019/07/17/lebedyn-na-polotni-voskresenska-tserkva-2/].
  3. Лебединський міський художній музей ім. Б.К.Руднєва – 100 років історії (1918-2018). – Суми, ПВП «Видавничий будинок «Еллада»», 2018. С.126-127.
  4. Сумщина. Велика спадщина. Образотворче мистецтво. Суми: ПФ «Видавництво «Університетська книга», 2018. С. 130-131.
  5. Федевич Л. К. Гапоченко Іван Іванович // Енциклопедія Сучасної України: електронна версія [онлайн] / гол. редкол.: І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2006. URL: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=28656 (дата перегляду: 27.11.2021)
  6. Художники Сумщини. Альбом Сумської організації НСХУ. Суми: Видавництво «Собор». 2006. С. 24-27.
  7. Яніна І. «Художники-ювіляри». Електронний ресурс. Точка доступу [https://www.facebook.com/artsuvymuz/].

Довідково: Гапоченко Іван Іванович  – український художник. Народився в 1951 році в селі Семиротівка Лебединського району Сумської області, України. Заслужений художник України (2009). Має почесну відзнаку Сумської міської ради «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня (2011). Лауреат Премії в галузі образотворчого мистецтва (живопис) (2011). ІІ премія Всеукраїнської виставки пейзажу «Меморіал ім. А. Куїнджі» (2012). І премія Міжнародної виставки пейзажу «Меморіал ім. А. Куїнджі» (2016). Нагороджений медаллю «Лауреат премії ім. Тетяни Яблонської» (2017).

Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого у 1999 році. Член НСХУ (1995). Голова Сумської обласної організації НСХУ з 2004 року. Працює в галузі станкового живопису та графіки (акварель).

Твори зберігаються в Канівському національному державному музеї-заповіднику Т.Г. Шевченка, Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва, Полтавському художньому музеї ім. Миколи Ярошенка, Сумському обласному художньому музеї ім. Никанора Онацького, Чернігівському обласному художньому музеї ім. Г.П. Галагана, Чугуївській картинній галереї.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут