Лебединщина на полотні: село Токарі

0
232

Тетяну Мельничук часто називають знаним українським пейзажистом. Усі її картини дихають справжнім, чистим, свіжим повітрям. Саме таке відчуття легкості та прозорості виникає, коли споглядаєш її пленерну роботу «Село Токарі».

«Село Токарі» – літній сільський краєвид. Від полотна неначе виходить літнє тепло, яскрава блакить неба перетікає в строкаті кольори польових квітів та трав. Вдалині видніються дахи будинків. Пишні зелені дерева на задньому фоні, виділяються на тлі блакитного неба. Поєднання різноманітних відтінків зеленого кольору в їх розкішних кронах, дають уявлення про розквіт літа. Споглядаючи картину, ми відчуваємо сонце, яким ніби просякнутий кожен сантиметр полотна.

Нотки ліричності додає полотну – бабусина стежка, що зникає між хатами. І хоча, людей на картині не має, ми відчуваємо їх присутність.

Всі елементи композиції гармонують один з одним: можна спостерігати технічну схожість написання дерев, даху старої хати чи огорожі двору. Художниця вміє знайти особливий куточок природи і передати свій хвилюючий стан кольорами.

Творчий діапазон робіт Тетяни Мельничук коливається від етюдності до розлогих панорам ландшафту. Лірика сюжетів позначена тонкими інтонаціями, що акцентуються обраною гамою кольорів. У її пейзажах завжди відчутні нотки настроєвого ставлення до природи. Виразна сукупність кольору органічно поєднується з логікою просторових рішень.

«Село Токарі» (40 х 50 см) – пленерна робота, виконана в Лебедині (Токарях) у 2008 році. Тоді ж вона була подарована художньому музею.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Про художницю: Мельничук Тетяна Миколаївна — член Націо­нальної спілки художників України, живопи­сець, художник декора­тив­но-ужиткового мистецтва. Народилась у 1975 році в Шостці Сумської області. Закінчила Харківське державне художнє училище (1992—1994), потім Харківський художній інститут (1994—1999). Педагоги за фахом: Т. Лещенко, Н. Тригуб, С. Чередниченко, С. Єгоров, В. Чаус. Приймає участь у виставках з 1999 року в Шостці, Кіровограді, Сумах, Полтаві, Києві. Працює в основному в жанрах пейзажу та натюрморту. Основні твори: «Нічна вулиця. Гурзуф», «Гурзуфська бухта», «Будинок Чехова в Гурзуфі», «Старенький причал», «Крим весною», «Соняч­на вулиця в Криму» (2006).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут