Лебединському художньому музею – 104 роки

0
260

Певно, 104-й день народження Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва увійде в його історію. Ще на початку 2022 року, мало хто б міг повірити, що свій черговий день народження музей буде зустрічати із забитими вікнами та демонтованою експозицією, рятуючи колекцію від військової агресії рф. І це в ХХІ столітті, у самісінькому центрі Європи.

І хоча, в історії музею вже були особливо важкі часи випробувань та втрат, зокрема, в часи Другої світової війни, коли не вдалося евакуювати колекцію, і музей залишився в місті. Тоді його зберіг засновник і перший директор музею – Борис Кузьмич Руднєв (1879-1944). Але навіть тоді, коли Лебедин був окупований, а недалеко від міста йшли бої, музей не припиняв своєї роботи, й залишався відчиненим для своїх відвідувачів. Нажаль, сьогодні вперше за 104-літню історію – двері художнього музею зачинені вже 9-й місяць поспіль.

Та, не дивлячись на такі сумні обставини – день народження музею – це маленьке свято для його працівників та друзів музею.

І хай, 104 роки – це не кругла дата, але цей день є знаковою подією для музейників не лише Лебедина, а й сподіваюся, всієї області. Адже 20 листопада 1918 року було покладено початок науковій, просвітницькій та суспільній діяльності установи, яка нині є добре відомою в області та в Україні дослідницьким і креативним центром, що об’єднує навколо себе широке коло музейників, митців, діячів креативного сектору та освітян.

День заснування музею також гарна нагода згадати про музей і тим, хто колись виставлявся в його стінах чи має такий намір, тим хто присвячує своє життя мистецтву, хто малює, пише, ліпить, вишиває чи майструє, або просто вболіває за розвиток міста, частиною якого є Лебединський художній музей – духовна скарбниця, що зберігає безцінні пам’ятки історії, культури та мистецтва.

За свою більш, ніж сторічну історію, Лебединський міський художній музей пережив усі етапи важкої української історії – експропріацію, ідеологізацію, пограбування, національне відродження, а тепер ще й – військову агресію, залишаючись, при цьому мистецькою перлиною не лише для Лебедина чи Слобожанського краю, а й всієї України.

Шляхетну справу засновника художнього музею – Бориса Руднєва продовжили наступні покоління музейних працівників, яких сьогодні із вдячністю згадують в музеї. Це і Василь Зайченко, і Михайло Шевченко, і Дмитро Ледньов, і Ювеналій Голод, і Людмила Садовнікова, які в непростих умовах ХХ століття оберігали музейну колекцію. Саме завдяки їм справа всього життя Руднєва продовжує жити, а відвідувачі музею можуть милуватися вишуканими апартаментами наповненими старовинними меблями, дивовижними картинами, вишуканою скульптурою, порцеляною та різноманітними творами мистецтва.

Сьогодні, здійснюють благородну і водночас відповідальну місію – збереження колекції музею, популяризацію унікальних духовних надбань нашого народу, його історико-культурних та мистецьких реліквій – нове покоління музейних працівників.

Висловлюю вам, шановні працівники музею, щиру вдячність за натхненну працю й вірність професії. Сердечно бажаю вам міцного здоров’я, щастя, миру, добра і достатку, творчої енергії, вдалих пошуків, цікавих знахідок, і нових досягнень у вашій благородній справі збереження мистецької колекції та історичної пам’яті нашого міста, Слобожанського краю та України!

Зі святом! З днем народження художнього музею!

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

На фото (зліва направо): Наталія Моргун – музейний доглядач, Тетяня Коваленко – головний зберігач фондів, Ірина Редько – музейний доглядач, Лілія Єфремова – музейний доглядач, Андрій Гєльмінтінов – директор музею, Алла Подвезько – старший науковий співробітник.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут