Лебединська історія у датах та фактах: переміщення художнього музею

0
226

Цього місяця, але 83 року тому, Лебединський художній музей був переміщений із будинку колишньої міської управи (ратуша) до будинку, де раніше проживав лікар-хірург та засновник земської лікарні – Костянтин Зільберник (на площі Волі). В цьому приміщенні музей знаходиться й до цього часу.

Переїзд музею тривав кілька днів, і завершився 23 липня 1939 року. Всього було виконано 14 «ходок», за що музеєм оплачені 112 карбованців. Зберіглося, навіть прізвище чоловіка, який перевозив музейні предмети – «Чашка».

Фрагмент експозиції художнього музею, коли він знаходився у будинку колишньої міської управи (ратуша). Фото: між 1932 та 1939

Слід відзначити, що в будівлі колишньої міської управи художній музей знаходився 7 років – із 1932 по 1939 роки. Ще раніше – 14 років, з 1918 по 1932 роки, музей перебував у колишньому будинку купця Миколи Кононенка (нині ЗОШ №5), де займав кілька кімнат.

  1. Розписка про виплату коштів за транспортування музейних предметів (1939). Архів ЛМХМ
  2. Розписка про виплату коштів за виготовлення проєкту переобладнання Миколаївської церкви під музей (1940). Архів ЛМХМ

Через рік у новому приміщенні, знову постало питання про переміщення художнього музею. Цього разу – в будівлю Миколаївської церкви. До речі, цей варіант розглядався Руднєвим, як цілком реальний. Ним, навіть був замовлений проєкт для переобладнання церкви під музей, за що були виплачені 60 карбованців (із розписки також можна дізнатися про рівень податку з доходу та культподатку, які у 1940 році не перевищували – 1,5%). Але проєкт так і не був реалізований.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут