В Лебединському художньому музеї обстежили стан збереження музейних предметів

0
245

27 червня 2022 фахівці-реставратори Національного науково-дослідного реставраційного центру України (ННДРЦУ) обстежили стан збереження музейних предметів різних груп зберігання у Лебединському міському художньому музеї їм. Б.К.Руднєва.

Обстеження проводилося з метою надання Лебединському художньому музею консультативно-методичної допомоги щодо умов зберігання й пакування музейних цінностей, підготовлених до евакуації внаслідок воєнного стану в Україні, визначення музейних предметів, які вимагають невідкладної реставрації на базі ННДРЦУ, і виконання, у разі потреби, термінових консерваційно-реставраційних заходів на базі музею.

.

Всього, участь у обстеженні взяли 14 фахівців-реставраторів. Зокрема, заступниця генерального директора з науково-реставраційної роботи ННДРЦУ Тетяна Бичко, завідувач науково-дослідного відділу реставрації творів олійного живопису Володимир Папушенко, завідувач науково-дослідного відділу реставрації меблів та етнографічних предметів з дерева Олександр Закусило, старший науковий співробітник наукового відділу експертизи, обліку та збереження музейних цінностей Олексій Грачов, завідувач сектору фотодокументування Олександр Солдатенко,   провідний науковий співробітник наукового відділу біологічних досліджень Олексій Бідзіль, мол. науковий співробітник наукового відділу кліматології Богдан Гончаров, художник-реставратор вищої категорії науково-дослідного відділу реставрації творів олійного живопису Анастасія Черниченко, художник-реставратор вищої категорії науково-дослідного відділу реставрації стародруків, рукописів, документів та фотографій Павло Кулаков, художник-реставратор третьої категорії науково-дослідного відділу реставрації творів з тканини та шкіри Ірина Єлісєєва, художник-реставратор третьої категорії науково-дослідного відділу реставрації творів з кераміки та скла, кам’яної та гіпсової скульптури Сергій Надточеєв, художник-реставратор третьої категорії науково-дослідного відділу реставрації творів темперного живопису Анастасія Богдан та завідувач Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Сергій Омельник.

.

В процесі комплексного обстеження, фахівці-реставратори обстежили кілька сотень музейних предметів, а також виконали деякі термінові реставраційні заходи на базі художнього музею.

Також в музеї були проведені біологічні дослідження на предмет виявлення мікроорганізмів та бактерій, що можуть згубно впливати на збереження творів мистецтва та інших музейних предметів.

За результатами обстеження були визначені експонати, які вимагають невідкладного консерваційного втручання та реставрації на базі Національного науково-дослідного реставраційного центру України (м. Київ). Зокрема, це твори живопису, меблі, порцеляна, а також вироби із металу, скульптура, годинники.

.

В Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва щиро дякують Національному науково-дослідному реставраційному центру України, а також всім фахівцям-реставраторам за допомогу надану художньому музею, та реставрацію, консервацію й збереження музейних предметів.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут