Відреставровані твори мистецтва прибули до художнього музею із Харкова

0
280

Неймовірно… Але навіть в умовах війни, вдалося завершити реставрацію кількох творів мистецтва із колекції Лебединського міського художнього музею імені Б.К.Руднєва. Зокрема, мова йде про «Зречення Петра» (пастель на пергаменті, сер. ХVIII ст.), Булє А. «Дівчина в очіпку. Портрет мадемуазль Форментон» (літографія, кін. XVIII ст.), а також графічні роботи Кричевського В.Г. «Начерк інтер’єру селянської хати» (1945) та «Селянське подвір’я» (1945), виконані олівцем.

Нещодавно, відреставровані твори повернулися до художнього музею із Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Слід також додати, що разом із відреставрованими роботами, у Лебедин прибули ще шість робіт, реставрація яких почалася, але не була завершена. Це, пастельні роботи Красовського О.А. «Осінь у Куличці» та «Конвалії» (поч. ХХ ст.), акварельні роботи Бразоль-Леонтьєвої Ю.М. «Сливи» (1910) та «Полуниця» (1916), акварель н.х. «Подружжя Хрущових» (сер. ХІХ ст.), та літографія Жако «Вартовий (Бог і Батьківщина)» (сер. ХІХ ст.). Їх реставрація буде продовжена після завершення війни.

.

Слід відзначити, що складна реставрація пастелі на пергаменті сер. ХVIII ст. «Зречення Петра» тривала понад рік. Працювала над цією роботою художник-реставратор графічних творів та документальних пам’яток вищої категорії Наталія Чорна, яка також відреставрувала дві графічні роботи Кричевського В.Г. «Начерк інтер’єру селянської хати» та «Селянське подвір’я». Реставрацію Булє А. «Дівчина в очіпку. Портрет мадемуазль Форментон» (кін. XVIII ст.) виконала художник-реставратор графічних творів Ірина Позняк.

Художник-реставратор графічних творів та документальних пам’яток вищої категорії Наталія Чорна

Основні принципи реставрації в Харківській філії ННДРЦУ – максимально дбайливе ставлення до пам’ятки і мінімальне втручання в автентичність твору, усунення факторів, які загрожують його подальшому руйнуванню з використанням перевірених часом матеріалів і методик у поєднанні із сучасними розробками. Копітка та натхненна праця реставраторів подовжила життя мистецьких скарбів, що дозволяє сучасникам долучитися до культурного надбання минулого та зберегти їх для майбутніх поколінь.

Нажаль, через військову агресію росії проти України, у художнього музею не має змоги представити відреставровані роботи широкій публіці. Та, тим не менш, у музеї розраховують, що прийде час, і ці роботи зможуть побачити всі відвідувачі музею.

.

Лебединський міський художній музей імені Б.К.Руднєва висловлює щиру подяку, завідуючому Харківської філії ННДРЦУ Сергію Омельнику за реставрацію та збереження музейних предметів під час війни, головному зберігачу фондів Тамарі Зибіній за плідну співпрацю та методичну допомогу, а також всім фахівцям-реставраторам Харківської філії ННДРЦУ, що реставрували та рятували твори із колекції Лебединського художнього музею під час обстрілів та бомбардувань Харкова.

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут