Василь Григорович Кричевський: «Лебедин»

0
341

Василь Григорович Кричевський (1872/73 – 1952) – яскравий представник українського мистецтва, творчість якого мала великий вплив і продовження у культурі України впродовж ХХ століття. І хоча, доля художника багато в чому була трагічна, а творчий шлях тернистий, в його роботах завжди спостерігається дивовижна внутрішня поетичність, ліризм та задушевність.

Популярність українському живописцю принесли невеликі пейзажні роботи. Крім пейзажів, Кричевський захоплювався архітектурою, в якій досяг не аби яких вершин. Можливо, саме із захоплення архітектурою походить його любов до зображення церков, млинів або селянських хат. Досконало і детально він, за спогадами, зображував найдрібніші деталі побаченого ним кілька десятиліть тому. Такі роботи у художника виходили не менш яскравими, ніж пейзажі, навіть, не дивлячись на те, що намальовані вони простим олівцем на папері. Серед таких робіт і невелика замальовка «Лебедин».

Намальована вона у 1946 році (вже в еміграції), в легкій та невимушеній манері. Замальовка «Лебедин» має невеликий розмір (18 х 27,5 см), й привертає увагу глядача своєю лаконічністю. Можна легко ідентифікувати місце з якого зроблена замальовка – це луг біля річки Вільшанки на колишній Замковій вулиці. Селянські хати, а також обрис Успенського собору на фоні, дають нам уявлення про лебединську архітектуру початку ХХ століття.

Загалом, міська провінційна архітектура – величний собор, хати; а також луг, річка та реалістичність зображення, в комплексі створюють неповторний краєвид. Понад століття Успенський собор (знищений наприкінці 1930-х років), зображений на тлі чистого неба, залишався архітектурною домінантою центру Лебедина, привертаючи захоплені погляди глядачів. Враження від малюнку дуже реалістичне.

Потрапив малюнок Василя Григоровича Кричевського «Лебедин» до художнього музею у 2003 році, як частина великого дару Галини Кричевської де Лінде українським музеям (тоді було подаровано більше 300 робіт музеям Києва, Харкова, Полтави та Лебедина).

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

______________________________________________________________

Підтримати Лебединський міський художній музей можна:

– через сервіс міжнародної електронної платіжної системи PayPal – lebedyn.com.ua@gmail.com 

– та краудфандинговий майданчик PATREON – https://www.patreon.com/LebedynArtMuseum

Будемо надзвичайно вдячні, навіть за найменшу допомогу!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я тут